Chleb jest prawdopodobnie najstarszym pożywieniem świata. Znany jest
od 12 tysięcy lat. Nie od razu przybrał znaną nam dziś formę. Spożywany
był najpierw jako papka, potem w postaci podpłomyków. Wiele religijnych
wierzeń, a także mitów i legend podkreśla wyjątkowe znaczenie chleba. W
Babilonii wierzono, że ziarno posiada duszę, a zbożem żywią się
bogowie. Dlatego w ofierze składano chleb. Egipcjanie chowali zmarłego z
bochnem chleba, który miałby mu być pożywieniem w drodze do krainy
zmarłych. Dla czasów nowożytnych podstawowe wartości chleba
ukształtowane zostały najpierw w judaizmie, a potem chrześcijaństwie. W
obu religiach traktowany jest do dziś z pietyzmem. Łamiąc więc i
spożywając chleb musimy pamiętać, że w naszych dłoniach znajduje się
nie tylko doczesny pokarm.... Nie wolno zapominać o tym, że każdy
kawałek, okruch, każdy kęs rodzi się z mozolnej pracy wielu ludzi...
Nieodłącznym elementem każdych dożynek jest także prezentacja wieńców
dożynkowych uplecionych z kłosów zbóż rozmaitych, ozdobionych owocami i
wstęgami. Coraz częściej są to lale dożynkowe; postaci rolników i
dzieci.
Tworzone są niejednokrotnie przez całe rodziny, a nawet całą społeczność
wiejską; od najmłodszych malutkich twórczych rączek dzieci, a
skończywszy na spracowanych rękach dziadków.
I choć Święto Plonów przybiera formę wielkiej zabawy i
objadania się pachnącymi wypiekami to jednakowoż przywołuje
przeszłość, i pomaga zrozumieć na czym polega kult chleba ...
(Fot. arch. własne; lale Fot. Bogusław Sacharczuk, pseud. bs, za pisemną zgodą na publikację)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz